marți, 6 martie 2012

Traditia Martisorului

Buna la inceput de primavara!

Bratara Martisor cu Floare de Argint Tibetan. Pret :10 RON

Martisorul, simbol al venirii Primaverii inca din vremuri stravechi, este reprezentat un snur alb-rosu. Impletirea snurului alb si rosu simbolizeaza trecerea de la iarna la vara. Cele 2 culori utilizate intaresc ideea ca anul este structurat pe eterna opozitie a contrariilor lumina-intuneric, vara-iarna, cald-frig, fertilitate-sterilitate, viata-moarte.

Pe seama Martisorului s-au tesut multe legende insa cea mai cunoscuta este Legenda Babei Dochia. In una dintre legende, se spune ca ea a purtat pentru prima data Martisorul. Tot strans legate de aceasta legenda sunt si zilele Dochiei: incepand de la 1 martie si pana pe 9 martie sunt zilele Babei: fetele, femeile si copiii isi aleg cate o ”baba”. De obicei, se alege in functie de data de nastere, si se spune ca asa cum este ziua (insorita sau innorata), asa va fi si anul persoanei respective.

In traditia romaneasca, martisorul se oferea cu un banut de aur, argint sau arama pentru a proteja copiii de bolile pe care le aduce primavara. In ultimele secole, acesta a fost purtat de fetele mari si nevestele tinere pentru a fi sanatoare. Snurul se purta pentru o perioada minima de 9 zile (pana pe 9 martie inclusiv.

In zilele noastre, snurul alb-rosu oferit este atasat la brose, bratari sau la orice podoabe de dimensiuni mici.

Modalitatea de adoptie a acestei Sarbatori este foarte diferita: fie nu se ofera martisoare, fie sunt oferite martisoare virtuale, fie este pastrata traditia si sunt daruite martisoare confectionate manual.

 Eu va indrum sa oferiti in continuare Martisorul pentru ca este strans legat de traditia romaneasca. Acest obicei este intalnit doar in spatiul carpatin si zonele limitrofe (a fost preluat de la romani si aromani si de vecinii nostri). Va pup,
Andra


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu